Senda del Barranc de la Fosc - La Creu de la Serratella

Excursió pel riu Clarià a Aielo de Malferit

Eixida conjunta del Centre Excursionista Castell de Rebollet de la Font d’en Carròs i la Colla Excursionista de Benimaclet

En esta ruta, partint de la part antiga d’Aielo farem un viatge en el temps vora el riu Clarià passant per indicis dels primers pobladors,l’Aielo agrícola i la indústria més propera. Quedarem a la plaça del Palau d’Aielo, on es troba l’Ajuntament dins de l’antic palau dels marquesos de Malferit, i la botelleria o antiga fàbrica de licors, relacionada amb la llegenda del la Cola Cola. Des de la plaça del Palau d’Aielo, baixarem pel barri del Fondo i passant pel portal de la Mare de Déu del Carme eixirem del poble. Primer, veurem el llavador i més avall la Central Elèctrica del segle XIX que abastia Aielo i altres pobles de la Vall d’Albaida, com ara l’Olleria i Bocairent. Creuarem el riu Clarià pel pont d’Allà Baix i i farem cap al pont de l’Arcada, un aqüeducte del segle XVIII. Travessàrem el pont de l’Arcada per visitar primer la cova la Fos i després la cova Blanca, ambdues amb unes meravelloses vistes del riu. Pujarem al tambulló de les Mentides, el nom del qual té el seu origen en un rumor sobre un tresor iber. Tot seguit, caminarem per la serra de l’Ombria fins arribar a la Clariana, casa situada al terme d’Ontinyent. Per la careneta de la séquia tornarem al pont de l’Arcada, aquest és el camí que feia cada dia la gent d’Aielo que anava a treballar a l’antiga fàbrica de paper de la Clariana. Podem descansar un poc al berenador que hi ha prop del pont de l’Arcada. Podem veure un forn de calç i també gaudir de la tirolina per a xiquets/es. Des de açí pujarem a la creu, per a després baixar per la Serratella al poble.

Data d'eixida: 16/12/2018
Excursionistes del Centre Excursionista Castell de Rebollet de la Font d'en Carròs + (Colla Excursionista de Benimaclet: Inma, Alicia, Xelo, Carmen, Manuel, Zeide, Margela, Jose M., Emili, Javi, Antonio, Jose F. i Joan)
Distància recorreguda: 10,5 km. 
Durada: 4 h. 37 min.
Altitud màxima: 446 m.
Altitud mínima: 253 m. 
Desnivell acumulat: 428 m.
Dificultat: Fàcil

Ruta en wikiloc: clic açí

Excursió organitzada pel Centre Excursionista Castell de Rebollet de la Font d'en Carròs. 

Matinem i eixim de Benimaclet a fosques, són les 07:30h., arribem a Aielo abans de les 9:00h per a dirigir-nos a la plaça del Palau on anem reunint-nos tots els assistents a l'excursió. Des d'allí ens dirigim pel Portal del Carmen cap al riu Clarià.
Al costat del pont d'Allà Baix podem veure l'antic safareig i al costat la Fàbrica de Llum del segle XIX. Travessem el riu i seguim aigües amunt fins a l'aqüeducte de l'Arcà, creuem per ell. Ací trobem el primer equipament, unes grapes fent escalons, durant tot el recorregut anirem trobant diferents equipaments que encara que no hi ha cap gran dificultat, faciliten alguns trams.
Carrer del Portal del Carmen
Safareig
Fàbrica de llum

Reflexos sobre el Clarià

El Pont/Aqüeducte de l'Arcà es va construir en 1806-1807. Substitueix el rudimentari aqüeducte de fusta que va ser destruït en la gran riuada de 1797. Aquest aqüeducte abasteix d'aigua a totes les hortes del terme municipal

Comença la verdadera pujada i de primeres trobarem unes grapes només creuar l'aqüeducte
La senda ens porta primer en ascens per a arribar un punt en el qual descendim pocs metres al costat d'una xicoteta barranquera, continuem per senda escarpada i a uns 50 mts. en direcció Est trobarem l'encreuament que ens portarà a la Cova Blanca, des de la cova es retorna fins a aquest punt novament per a continuar l'itinerari encara per senda escarpada fins al següent encreuament que ens portarà a la següent cova, La Fos. Ací fem una parada, amb vistes al riu Clarià recuperem energia, entrepà i vi i seguim camí, igual que en l'anterior retornarem fins a l'encreuament del desviament pel mateix traçat, des d'ací continuem el recorregut en direcció Oest i a uns 50 metres arribarem al desviament del Tambullo les Mentires, des de açí tindrem bones vistes de Aielo, la Creu de la Serratella, la Vall d'Albaida, el Mondúver, la Serra de Benicadell i la Serra de Mariola. 

Cova Blanca

Tornem de la Cova Blanca, un pal senyalitzador ens indica el camí

Pal senyalitzador a la Cova Blanca per un costat i a la Cova La Fos i Tambullo Les Mentires cap amunt

Esmorzar en Cova La Fos

Serra de Mariola i el Montcabrer

Serra i cim del Benicadell

Per darrere de la Serra del Benicadell, Serra i cim La Safor

Mondúver
Continuem el nostre sender en direcció Oest i en ascens fins a arribar a enllaçar novament amb el SL-CV 11 per a de seguida desviar-nos a l'esquerra a la búsqueda d'un estret i degradat camí ja en terme d'Ontinyent, seguirem aquest camí en descens fins a arribar a unes edificacions. A aquesta zona se la coneix com la Clariana, prendrem l'asfalt a l'esquerra durant uns 200 metres, fins que arribem al llit del riu Clarià i serà just quan el creuem quan prendrem direcció esquerra per senda oberta al costat del llit, continuant uns 700 metres arribarem a l'Assut primer i de seguida al Molí Mata. Des d'ací continuem el nostre itinerari pel mur de la séquia on hi han baranes per a millorar i assegurar el trànsit. Aquest camí ens portarà novament al Pont-Aqüeducte. 



Sender junt a una antiga séquia

Caminant pel mur de la séquia
Des d'ací seguim la pista i en uns 100 mts. arribarem a una àrea recreativa anomenada Pont de l'Arcà que compta amb un xicotet refugi i les restes d'un antic forn de calç.

Una senda parteix d'ací en direcció Sud/Sud-est en fort pendent cap a la Creu de la Serratella, podem observar unes bones vistes panoràmiques de la població i lloc on realitzarem la fotografia de grup. Des d'ací descendirem directes cap a la població que s'albira sota nosaltres per senda fins a arribar a un camí i sempre en recte en direcció nord/nord-oest i després de passar algun que un altre encreuament arribarem de nou al Pont d'Allà Baix.

Només ens queda arribar al restaurant on tenim un menjar d'agermanament amb el Centre Excursionista Castell de Rebollet.


Restes de un Forn de calç

Creu de La Serratella

Aielo de Malferit des de la Creu de La Serratella
Foto de grup

Gràcies al Centre Excursionista Castell Rebollet de La Font d'en Carròs per un magnífic dia, una estupenda excursió i gaudir de la companyia de bona gent, estic segur que tornarem a veure'ns, a sigut tot un plaer.

Àlbum de fotos complet: clic açí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada