CORTES DE PALLÁS - CINTOS DE SÁCARAS - ALT DEL FRANCHO - ARROYO DE CORTES


Data d'eixida: 15/04/2018
Excursionistes: Inma, Alicia, María, Emili, Julio, Javi i les canes Paff i Tanna
Distància recorreguda: 18,73 Km.
Durada: 5h 08min. en moviment
Altitud màxima: 839 m.
Altitud mínima: 398 m.
Desnivell positiu acumulat: 643 m.
Dificultat: Moderada.

Ruta en Wikiloc
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cortes-de-pallas-24118503
 

Circular: Cortes de Pallás-Cintos de Sácaras-Alt del Francho-Arroyo de Cortes

Sendera que discorre pels penya-segats de la Muela de Cortes en paralel al GR7 pel vessant esquerrre curs a dalt del riu Xúquer fins els Cintos de Sácaras i posterior ascens a l'Alt del Francho per a recórrer després una part del altipla de la Muela i després d'un vertiginós descens arribar al llit del rierol de Cortes.

Comencem des de la font Chapolé, situada a Cortes de Pallás, allí trobem el cartell d'inici de la ruta de la Cortá-Sender Cavanilles (SL-V13) que temps enrere ja vam realitzar, ens encaminem rierol a dalt per una vegada creuat aquest abandonar-ho a l'altura del poliesportiu per una senda a l'esquerra.

Rierol de Sant Vicent o de Cortes en el tram que transcorre per la població

A l'altura del poliesportiu i després de creuar el rierol, abandonem l'asfalt per un camí que trobarem a l'esquerra
El sender transcorre entre terrenys de conreu aterrassats i xicotetes sèquies
Vista del valle del rierol de Corts o Sant Vicent i per on tornarem
Aquest tram de sender ens porta fins a una pista i seguint aquesta a uns pocs metres trobarem una desviació a la dreta senyalitzat cap al Castell de Ruhaya. Passem als peus del que sembla ser el que queda d'una torrassa.

De nou el sender ens porta fins a una pista que seguirem uns 150m. per a desviar-nos per una sendera a l'esquerra pel qual en continu ascens sortim a una carretera en el que és La Creu del Collado. La seguim cap a la dreta, en molt pocs metres una fita sobre una roca a la nostra esquerra ens indica la continuació
del nostre sender.
 
Pal senyalitzador del Castell de Ruhaya
Ruïnes del Castell
Vistes cap a la població de Cortes de Pallás a prop de La Creu del Coll

Vista des de La Creu del Coll cap a la vall per on discorre el riu Xúquer, a partir d'ací i fins endinsar-nos a la vall de Sácaras no perdrem de vista el Castell de Chirel

Ara comença un lleuger descens fins a aconseguir la faixa
A partir d'aquí comença un espectacular recorregut, el sender aprofita una faixa entre parets vorejant la Mola per la part alta de la vall amb magnífiques vistes sobre els canons amb aigües turqueses del Xúquer i tenint sempre de guaita el Castell de Chirel.

Passant pel barranc de la Zangarriana podem veure el grup que ens ha passat mentre esmorzàvem, al costat de la reunió preparats per fer un descens en ràpel en volat de 75m.

Ací podem veure la faixa per on va el sender que discorre just per sobre dels tallats inferiors

El sender avança per la faixa per salvar aquesta part del recorregut en un terreny més o menys sense desnivell que discorre al voltant de poc més de 600m. d'altitud.
Vistes sobre el Castell de Chirel sobre un meandre del Xúquer
Abric a la Lloma de Sant Jaume

Espectacular vista de la cua de l'embassament de Cortes i sempre de guaita el Castell de Chirel. Durant el nostre recorregut vam poder veure diferents barques recreatives sobre les aigües, aquestes realitzen un recorregut entre la població de Cortes i la de Cofrentes
La faixa entre imponents parets
Des de la faixa podem distingir la senda per on discorre el GR-7, paral·lel sota la nostra.La vegetació que ens envolta és la pròpia del bosc mediterrani, al costat dels pins trobem els ginebres, els aurons, els freixes i els arboços i per suposat grans extensions de matoll baix amb dominància del romaní i el bruc, alternats amb argelagues i estepes. En les parts altes, hi ha formacions amb predominança de coscoll, romer i argelaga.També podem trobar a les parts baixes i fèrtils, alguns roures aïllats, mentre que en alguns barrancs i en zones humides i ombrívoles apareixen denses freixenedes.
A l'altura de la vall de Sácaras la senda gira per endinsar-nos en aquesta vall, ascendim en petites grimpades que ens porten als pisos superiors als peus de l'Alt del Francho.
Continuem ara per un sender poc marcat buscant sempre la carena que ens enfila directament a la base del Puntal de Sácaras, inconfusible per la seva espectacular i imponent formació.



Trobarem passos equipats
Salvat un primer pas el camí gira 180º

Una altra xicoteta i fàcil grimpada ens porta fins a la faixa superior

Superada la grimpada, ascendim per la carena

Seguim per la carena cap al Puntal de Sácaras
Voregem per la dreta el Puntal per un sender que discorre per la part alta de nou d'una faixa i que recorrerem fins al següent canal que ens trobem.

La canal un pendent cosiderable però se salva fàcilment, a la base la senda ascendeix fins a l'altre extrem de la canal envers un gran zig-zag salvar quasi tota i situar-nos sota la boca, ara una xicoteta crimpada que a més compta amb una cadena instal·lada ens situa en l'Alt del Francho.
Vorejant el Puntal a la vall de Sácaras

La canal de pujada a l'Alt

Cadena instal·lada per salvar l'últim tram
Vista des de dalt de la canal

Secció femenina de La Colla
Foto de grup sense banderí, HIPÒLIT!!!!!
!! els cossos centrals fan de banderí
Aconseguit l'Alt del Francho transcorrem ara per un camí pla que ens servirà per creuar aquesta part de l'altiplà de la Muela de Cortes. Al poc veurem els senyals i ens unirem al PRV252 que ve per la nostra dreta, més tard arribem a una pista asfaltada, la seguim per la dreta i en poc més de 200m. la deixem per prendre un camí de terra que trobem a la nostra esquerra, unes fites a més dels senyals PR ens serveixen de guia, l'ampli camí acaba i es transforma en sender en l'alt de Huesca.

Comença ara un bonic descens, davant nostre en el vessant oposat podem veure baixant en zig-zag el sender Cavanilles (SLV13) des del dipòsit de la Muela a més del conegut com el pas de la Franca pel qual un en el nostre camí amb certa similitud haurem de passar .

Altiplà de la Muela de Cortes
Descens cap a el rierol de Cortes o Sant Vicent
El sender descendeix entre espectaculars passos que van salvant les parets
El sender s'obre pas per un camí entre la roca que recorda al pas de La Franca
Arribem al llit del rierol
El descens vertiginós finalitza a l'arribar al llit del rierol de Sant Vicent o també anomenat de Cortes que trobem sec, seguim pel barranc uns 500m. i arribarem al Manantial de Sant Vicent on aquí sí, un petit curs d'aigües baixa per ell i on ens vam disposar per menjar -creia recordar de quan vaig fer la Senda Cavanilles vam parar a dinar al llit del rierol en una zona habilitada de pícnic, ara revisant les rutes crec tenir-la localitzada a l'entorn del salt Cobinet-.
Acabats els refrigeris i fet bon ús del bon vi que sempre ens acompanya seguim barranc avall, de nou al llit del rierol arribem a la cova Tejedor on ens ajuntem amb la senda Cavanilles SLV13 i seguint el dencenso de seguida creuarem per una passarel·la el riu que ve sec, -Nota: des d'aquí es podria fer el descens al costat del propi llit del riu i en temporades propícies en què la riera portés aigua es poden veure diferents salts d'aigua i interessants gorgs a més de cavitats tobáceas- el sender continua per la vessant a la dreta del curs de la riera en còmode descens fins a la població de Cortes de Pallás.

Àlbum complet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada