Faixa Racón (Vall d'Ordesa)

Les Rutes del COVID

Vall d'Ordesa
Seguint totes les precaucions possibles en aquests temps hem llogat tres habitatges en la població de Buerba.
 
Buerba és una localitat pertanyent al municipi de Fanlo, comarca del Sobrarbe, Huesca, situada a una altitud de 1143 metres sobre el nivell de la mar. El seu nom segons la pronunciació típica -en fabla- de la vall de Vió és Buarba. Als habitants de Buerba se'ls coneix com capoteros.

Situada a la Vall de Vió, la seua proximitat al Parc nacional de Ordesa i Monte Perdido fa d'aquest enclavament un lloc ideal per a l'eixida d'excursions.
Entre els seus principals atractius destaca la seua plaça amb els freixes centenaris, el conjunt d'eres i bordes situades al final del poble i l'arquitectura tradicional de la muntanya, destacant les seues famoses ximeneres tronc-còniques.

Cases de Buerca i detall de la ximenera tronc-cònica

Buerba, arquitectura tradicional

Plaça amb els freixes i entre ells un peirón, una escultura homenatge a les dones aiguaderes a la dreta i darrere l'esglèsia

Vista des de Buerba

FAIXA RACÓN (VALL D'ORDESA)
Data d'eixida: 09/10/2020
Excursionistes: Joan, Almudena, Elena, Pepa, Xelo, Manuel, Xelo, Xavier, Alicia i Javi
Distància recorreguda: 8,41 km.
Temps: 07:15
Altitud màxima: 1.872 m.
Altitud mínima: 1.305 m.
Desnivell: 793 m.
Dificultat: Moderat
Ruta: track en wikiloc


La peculiar estructura de la Vall d'Ordesa es deu a l'acció combinada de l'extinta glacera que va llimar el llit calcari fins a formar una gran gola i de la posterior erosió fluvial del riu Arazas. L'acció de l'erosió sobre els estrats de diferent duresa va donar lloc al que coneixem com a "fajas", “faixes” o “faixas”, uns corredors més o menys horitzontals que recorren les parets i per les quals els antics caçadors de sàrrios van traçar senderes de vertigen; els mateixos que actualment freqüenten senderistes i muntanyencs, amb una fi no cinegètica sinó contemplatiu perquè constitueixen excel·lents balcons per a gaudir de perspectives privilegiades de la vall. Les faixes més conegudes d'Ordesa són la de las Flores, que discorre per l'alt de la paret nord, i la de Pelay, que ho fa per la paret de davant. Menys conegudes són la del Mallo, Canalleros o la Racón. Per aquesta última discorre l'espectacular excursió que proposem.  
 
9 d'Octubre, diada del país Valencià. Hui no és festiu, per tant podem accedir al pàrquin de la vall d'Ordesa, sembla mentida però la zona d'aparcament de la pradera d'Ordesa està pràcticament plena de vehicles.
 
Tossal de Mallo vist des de la zona de pàrquin de la Pradera

Senda paral·lela a la carretera entre la Pradera i el barranc de Salarons

A les 10:25 comencem la marxa, eixim de La Pradera per una senda paral·lela a la carretera en direcció a la Casa Oliván. La senda no arriba a passar per la casa perquè poc abans comença la part més dura de la jornada, hem de pujar uns 500 metres fins al desviament a la faixa.
 
El grup d'excursionistes
Pel bosc de Salarons i una macrolepiota
 
La dura pujada travessa el bonic bosc dels Camps de Salarons, passarem al costat d'un xicotet refugi-vivac i ja en el tram final alguna revolta amb espectaculars vistes del Tossal del Mallo. Una vegada deixem el bosc serà indicatiu que ens queda poc per al desviament, les vistes sobre el Circ de Carriata i el Tossal són espectaculars. El desviament està senyalitzat i es troba al costat del curs del rierol del barranc de Salarons on podem fer una parada i esperar a tots els integrants del grup, aprofitem per a fer una picaeta i reposar forces. Estem als peus del Circ de Carriata, des d'ací podem distingir la diagonal que fa la senda per a des de la base del Tossal dirigir-se pel vessant cap a les clavilles de Salarons o la fajeta per on se salva la paret del circ.
 
Primeres rampes del barranc de Salarons

El sender amb vistes al Tossal



Refugi-vivac

Eixim del bosc, ja queda poquet per a arribar a l'encreuament

Circ de Carriata

El desviament es troba al costat del curs del rierol del barranc de Salarons on fem una parada
 
Des del desviament ens queda salvar uns 50 metres per a situar-nos en la senda de la faixa. La Faixa Racón recorre la base del Gallinero unint els circs de Carriata i Cotatuero just entre la part superior del bosc i la base del primer mur vertical sota la més coneguda i espectacular faixa de les Flors i encara que a menys elevació ens permet gaudir d'un bonic panorama cap a la vall d'Ordesa i sense la verticalitat de l'altra. Allí ens espera una sendera estreta però ben definida, situat sobre les copes dels arbres i als peus de les impressionants muralles que defineixen la vall. A poc a poc el camí s'endinsa, seguint el traçat de la paret. Val la pena mirar cap endarrere per a gaudir de l'espectacular Tossal abans que les corbes del camí l'oculten. En un determinat moment el camí fa un gir brusc a l'esquerra per a vorejar la Punta del Gallinero, introduint-nos en el barranc homònim. Aquest és un altre dels punts forts del trajecte, ja que ens trobarem en un xicotet circ pràcticament envoltats de parets verticals de més de set-cents metres d'altura.
El Tossal i circ de Carriata

Comencem a caminar per la faixa entre les parets del Gallinero i el bosc

Vistes de la vall d'Ordesa

Tram de la faixa que boreja el barranc del Gallinero

Barranc del Gallinero
 
Al llarg del camí travessem boscos i zones buidades que proporcionen espectaculars vistes de la vall d'Ordesa i dels pics limítrofs. Continuant el nostre camí, les següents corbes ens condueixen cap al circ de Cotatuero. A l'altre costat del Barranc de Cotatuero intentem albirar per on discorrerà la Faixa Canalleros -possible objectiu per a una futura visita a la vall-. Un pal ens indica el camí cap a les clavilles de Cotatuero a 200 metres, nosaltres prendrem el desviament cap a la dreta, el camí descendeix zigzaguejant endinsant-nos en pocs metres per bosc fins a arribar a un xicotet refugi-vivac situat en la cota de 1.700 metres. Al costat d'aquest refugi trobem un pont que travessa el barranc, una parada en aquest punt ens permetrà prendre un respir i contemplar des de baix les impressionants parets del circ de Cotatuero, en la part superior del qual sorgeix de manera espectacular la cascada del mateix nom.
 
Vista de la Vall d'Ordesa


Circ i cascada de Cotatuero

Clavilles de Cotatuero

Riu de Cotatuero des del pont proper al refugi-vivac

En les proximitats del pont, sense creuar-lo, al costat del refugi-vivac prendrem el desviament que descendeix cap a la dreta, el camí ens situa al costat del barranc format pel riu Cotatuero, en paral·lel al qual continuarem baixant, aquesta senda ens interna directament en un fantàstic bosc de fajos i avets fins a arribar al camí principal a la Cola de Caballo al costat d'un pilar, després de caminar uns 800 metres arribarem al final de la nostra excursió de hui, a La Pradera.
 
Barranc de Cotatuero

Els colors de la tardor

Descendim entre fajos i avets

Una molt interessant i espectacular excursió, crec que ha sigut tot un encert aquesta proposta, en principi més ambiciosa perquè incloïa la unió amb la faixa Canalleros però per a ser la primera eixida hem completat una meravellosa jornada.
Marxem de l'espectacular Vall d'Ordesa, hem pogut gaudir d'aquest dia per un camí poc transitat. Ens espera un sopar en el bar de Buerba, tenim reservada taula i per qüestions del Covid ho farem a la terrassa de la plaça i en grups separats, Pirineus i al desembre a la fresca... ai, ai, ai...
 
Demà ens anem d'excursió a Escuaín

Àlbum complet de fotos: clic ací

1 comentari:

  1. Hola, ¿qué próximas salidas tenéis previstas? ¿Cómo se funciona? Gracias

    ResponElimina