L'Estret de les Aigües (Bellús - Xàtiva)


L'Estret de les Aigües
Data d'eixida: 28/01/2024
Distància recorreguda:  10,5 km
Temps:  03:15 en moviment
Desnivell:  286 m
Dificultat: Fàcil
Ruta: itinerari en Wikiloc

L’Estret de les Aigües es troba al nord-est del terme de Bellús. És un paratge natural de gran valor paisatgístic, geomorfològic i ecològic, amb vegetació de ribera, matoll i de penyals calcaris. Es tracta de l’eixida natural per on el riu Albaida travessa des de la Vall d’Albaida a la comarca de La Costera, per aquest tallat obert en la Serra Grossa. Resulta d'importància històrica com a pas natural i es va aprofitar fins i tot per a produir energia elèctrica, mitjançant una central que va funcionar fins als anys cinquanta. En aquest indret es van instal·lar assentaments humans des d'èpoques prehistòriques, visitarem la Cova Negra, un dels més importants jaciments de neandertals de la península Ibèrica. És una de les últimes llars que va habitar aquesta espècie humana desapareguda. També veurem pintures rupestres en la cova de la Gran Petxina i finalment passarem també per la Cova del Barranc de l'Àguila, amb gravats probablement de l'Edat del Ferro.

Deixem un vehicle a Xàtiva i ens dirigim a Bellús. Eixim del poble per la carretera de Xàtiva. Uns metres després agafem el camí de l’Estret.


El camí porta al riu, on arribem en uns minuts. La temperatura és baixa i una espessa boira cobreix el paisatge.

Cova de la Petxina

Assut de Bellús
 
En uns minuts passem per Cova de la Petxina. És un abric de poca profunditat i gran amplària. Jaciment mosterià, també usat de refugi per l'home de Neandertal.

Baix de la cova està l’Assut de Bellús. Una gran obra que permetia desviar una gran quantitat d’aigua pel canal lateral fins al Molí Guarner.

 

Després de recórrer l'estret durant 1 quilòmetre, arribem a un encreuament de pistes on hi ha un panell informatiu del paratge natural de la Cova Negra. Al llarg del camí, i des d'ací, destaca la bellesa plàstica de la Penya de l'Esventador, que s'alça imponent, blanca i punxeguda a l'altre costat del riu. Al costat de l'àrea recreativa ix la sendera de la Cova de l'Àguila, marcat amb un panell informatiu. 

Penya de l'Esventador

Seguim la sendera marcada amb marques grogues i blanques de sendera de xicotet recorregut que ens interna en el bosc en direcció sud. Després d'una forta pujada hem d'estar atents en el punt en què cal abandonar la sendera per l'esquerra. Després d'envoltar el sortint rocós de seguida donem amb la Cova del barranc de l'Àguila. Malgrat la seua xicoteta grandària la cova té dos panells de gravats summament interessants. A l'esquerra es representen uns genets que porten diversos cavalls. En el panell de la dreta hi ha una escena de lluita, on un genet sembla atacar amb una espasa o maça a un altre personatge en peu que sembla porta una altra espasa o ganivet.

 
 

Tornem l'encreuament i anem a l'esquerra. A la dreta hi ha una àrea recreativa, un bon lloc per a prendre l'entrepà.
Després de l'esmorzar continuem el sender que segueix el curs del riu per a arribar en poc més de cinc minuts a la Cova Negra. El nom el ve de la negror dels seus sostres a causa del fum dels focs de les fogueres que s'han fet ací des de fa milers d'anys. Està situada abans del començament de l'estrenyiment del barranc del riu Albaida, que discorre just als peus de la gruta. Es troba a 120 metres d'altura sobre el nivell de la mar. Unes escales ens permeten accedir còmodament a l'entrada de la cova. Impressiona la seua gran amplitud. Té dues zones, un gran vestíbul i una zona més baixa al fons de l'abric. La cova està orientada a l'est, com la de la Petxina. Estem davant un dels jaciments més importants del Paleolític Mitjà a Europa. És un d'eixos jaciments fonamentals a l'hora d'escriure la Prehistòria. En les zones costaneres del sud de la península Ibèrica van habitar els últims neandertals, desplaçats per l'empenyiment d'una nova espècie que es va adaptar millor, nosaltres, l'home de cromanyó. Els neandertals eren més baixos i fornits, perfectament adaptats per a la caça. Amb els neandertals es documenten els primers ritus funeraris i una solidaritat tribal forta. En aquesta cova es diu que van poder viure els últims neandertals… Ací es van trobar restes òssies d'aquesta espècie, destacant un fragment de crani i una mandíbula i altres restes de més de mitja dotzena de neandertals. En la Cova Negra van viure en xicotets grups de manera estacional, a la primavera i a la tardor, dedicant-se a la recol·lecció i la caça, principalment del cérvol. Qui sap si ací van viure els últims neandertals.
 
La Cova Negra
 
En la ruta anirem trobant molts respiralls, com petits pous o forats per accedir a l’antiga canal. Pel costat del camí que seguim va enfonsada l’antiga canonada de l’època islàmica (de ceràmica i argamassa, de 84 cms., de diàmetre) que portava l’aigua a Xàtiva fins a l’any 1936. 
 

Després trobarem les Arcadetes d’Alboi, per on la canal salva un bon desnivell. A partir d’ahí la vall s’obri i hi ha moltes casetes i xalets. El camí va girant i ja ens separem del riu Albaida, que continua en direcció nord. Avançant per la pista tenim a la vista la plana de Xàtiva rodejada per muntanyes, com el Cavall Bernat que destaca al fons. 


Arribem a Xàtiva, a la famosa Font dels 25 Dolls.

Font dels 25 Dolls


 
El grup
 
Àlbum complet de fotos: Clic ací
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada