Vilamalur-Trinxeres-Nevera Quatre Camins

Data d'eixida: 25/11/2018
Excursionistes: Maria, Antonio, Ernesto, Jose, Mariam i quatre companyes, Julio, Ana, Alícia, Carmen, Javi i Joan.
Distància recorreguda: 13,7 km. 
Temps acumulat: 7 h. 03 min.
Altitud màxima: 883 m.
Altitud mínima: 573 m. 
Desnivell acumulat: 477 m.
Dificultat: Fàcil

Ruta en wikiloc: clic açí



Circular Vilamalur - Tinxeres - Nevera de Quatre Camins - Vilamalur

Primera excursió de la temporada, comencem la nova temporada realitzant un recorregut mitjà tirant a curtet i sense grans desnivells per una zona de gran bellesa dins del Parc Natural de la Serra d'Espadà. Durant el recorregut passarem per les Trinxeres "no solament el temps ha considerat el conjunt arquitectònic, sinó també l'enemic, doncs una de les coses que crida poderosament l'atenció és l'enteresa de les seues estructures enmig d'un agrest paratge que, a més de la seua fantàstica bellesa, va ser l'escenari d'una de les més violentes i cruels batalles de la nostra Guerra. Per açò és tremendament estrany que ni l'artilleria ni els bombardejos aeris danyaren aquest enclavament de l'anomenada línia XYZ.
La població de Vilamalur va ser presa el 24 de juliol per forces de la 1ª Divisió nacionalista, que després de desplomar-se la resistència en la borsa de Rubielos i després d'un penós avanç durant mesos de combats va aconseguir entrar en la població després de despenjar-se a través de la zona de Tales. Davant tenien les Brigades Mixtes 116, 117 i 118, que conformaven la 25 Divisió republicana, la qual ocupava les posicions del Cabezo entre unes altres del sector. L'endemà, 25 de juliol, l'Exèrcit de l'Ebre creuava sorpressivament el riu i la 1ª Divisió era requerida amb urgència per a actuar en aquell altre escenari. Des d'aqueix moment Vilamalur quedava guardada per la 108ª Divisió nacional, que en dies successius penetraria a través de la zona denominada Pinedes de Vilamalur per a formar una línia de resistència estable més enllà del vèrtex Cabezo, ara ja en mans franquistes, durant la resta del conflicte. La perfecta conservació de les trinxeres del Cabezo semblen denunciar que van ser precipitadament abandonades per les forces feixistes, i per açò no van deure patir grans desperfectes. Aquest fet ens permet gaudir de la seua contemplació i viatjar amb la imaginació a aquelles tràgiques jornades protagonitzades per uns homes als quals els va tocar protagonitzar tan tristos episodis de la nostra història contemporània
."
  Després de visitar les trinxeres seguirem camí que pel dens bosc de pi, carrasques i sureres i ja posat que estem a la tardor, equipats amb cistella i navalla si trobem bolets açò que ens portem. Ben portat el camí passarem per una altra estructura que ens remunta a uns altres temps, la Nevera de Quatre Camins, "data aproximadament del segle XVII, és un dipòsit de planta circular amb un diàmetre exterior d'11 metres de costat. Es troba pràcticament submergit en el terreny, presentant tan sols en la part sud-oest un xicotet sector exempt, que es fa de major altura en la zona nord-est"
Terminarem el recorregut circular de nou a Vilamalur.































Àlbum de fotos complet: clic açí




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada