Penyagolosa per la Pegunta i baixada per la Senda de la Font de la Cambreta

Les Rutes del COVID



PENYAGOLOSA (1.815 m) des de St. Joan pel Barranc de la Pegunta i baixada per la senda de la Font de la Cambreta


Data d'eixida: 05/12/2020
Excursionistes: Anna, Joan, Inma, Emili, Carmen, Antonio, Ana, Luis, Alicia i Javi
Distància recorreguda: 9,4 km.
Temps en moviment: 04:07
Altitud màxima: 1.815 m.
Altitud mínima: 1.278 m.
Desnivell pujada: 567 m.
Dificultat: Moderat
Ruta: track en wikiloc

Seguim en temps del COVID, limitat el desplaçament al territori valencià, hem llogat un parell d'allotjaments a Vistabella. 

Vistabella va estar habitada per ibers, romans i musulmans. En el s. XIII va ser conquistada pel rei Jaume I, i la seua primera carta de població va ser atorgada en 1251. El poble va ser propietat de l'Orde dels Templers i, més tard, de la de Montesa. Juntament amb altres set pobles del Maestrat, va formar la Setena de Culla, unió per a defensar drets de ramaderia i pastures.
Durant els s. XVI i XVII la indústria de la llana i els teixits van fer que Vistabella es convertira en un dels pobles més pròspers del Maestrat, gràcies a la seua gran activitat tèxtil.
En la Guerra de Successió del s. XVIII, Vistabella va fer costat a Felip V i els partidaris de Carles d'Àustria la van assetjar. Durant la Guerra de la Independència del s. XIX, el guerriller Asencio Nebot, va instal·lar ací una caserna de lluita contra les tropes de Napoleó i en 1812 es va produir una batalla contra el general Suchet, causant-li nombroses baixes. Després, va ser bastió carlista i va haver-hi una batalla contra les tropes liberals en 1835. A més, en Vistabella es va instal·lar un taller litogràfic on es va imprimir el primer segell de la història valenciana, i els periòdics: "El volant de la guerra", butlletí oficial de l'exèrcit carlista, i "La Vanguardia".
La seua població superava els 2.500 habitants en 1910, i durant la Guerra Civil va quedar en zona republicana, vivint els avanços de l'exèrcit franquista, que va arribar pel front de Terol.

 

Pic occidental del Penyagolosa (1812 m)
 
Eixim de Vistabella de bon matí, les temperatures són gèlides, ens desplacem amb els vehicles fins a Sant Joan de Penyagolosa.
Inici del Barranc de la Pegunta

Rierol gelat de la Pegunta

Pugem pel tradicional i sempre espectacular Barranc de la Pegunta, iniciem el recorregut en l'aparcament dels vivers situat a escassos metres de l'ermitori de Sant Joan, anem per pista forestal fins que eixim d'ella per a seguir per sender que comença a prendre pendent introduint-se en la pineda del barranc, anem trobant els tolls i zones del rierol congelats, per aquesta part del camí trobarem cartells interpretatius de la vegetació -en 1998 es va declarar una part del barranc micro-reserva vegetal per a afavorir la conservació d'una zona en la qual conviuen espècies botàniques poc habituals-, transcorrem enmig d'un paisatge envoltats per pins, matolls, teixos, grèvols ginebres, aurons, cirerers...Arribarem a la Font Nova de la Pegunta, que en realitat és el sobreeixidor del depòsit de la Font de la Pegunta, la qual es troba més amunt seguint la sendera. En l'espai comprés entre les dues fonts es pot apreciar un canvi en la vegetació: pi albar, cirerer de Saint Lucia (Prunus mahaleb), heura (Hedera helix), majuelo, teix, grèvol, auró (Acer opalus), pomera silvestre (Malus sylvestris), roser silvestre i la campaneta d'hivern, a partir d'ací i conforme anem guanyant altura anem a més veient el paisatge amb una xicoteta capa de neu.
Font Nova de la Pegunta

Font de la Pegunta

Camí nevat

Deixem el tram final del barranc i pugem al costat del cercat de la finca particular fins a aconseguir "la Banyadera", esperem a un dels components però sembla ser que ha continuat seguint el barranc ací anomenat "barranc del Forn" i està camí del cim, després d'una estona d'espera el grup segueix camí, arribem per pista a l'esplanada de "el Corralico" des d'on part la senda del cim.
Des del Corralico (1509 m) la senda al pic ascendeix directament zigzaguejant, a meitat més o menys de recorregut arribem a un corral-refugi (1626 m), ara la senda s'empina un poquet més i en un continu encara que còmode zig-zag aconsegueix el cim del Penyagolosa (1815 m).
En el cim bufa un fort aire gèlid, les vistes des de "El Gegant de Pedra" són espectaculars, encara que costa romandre en el cim per les condicions climàtiques, no ens resistim i després de les corresponents fotos i de prendre un tentempié iniciem camí de descens no sense abans passar pel pic occidental (1812 m).

Des del Corralico al cim la senda està tota coberta de una xicoteta capa de neu

Part final de l'ascens
 
Puertomingalvo des del cim

Voltors del Penyagolosa

Xodos

Ares del Maestre

El Penyagolosa des de la part alta de la canal
 
El descens el fem fins a la zona del Corralico per la mateixa sendera encara que a conseqüència de la xicoteta capa de neu que anem xafant hem d'anar amb summa cura, encara així, més d'un acabarem amb una bona culà, sense conseqüències físiques però amb l'orgull tocat.
Zona propera al corral-refugi del Corralico

Tallat - cim minor (1626 m) proper al corral/refugi

Aconseguit el Corralico ens dirijim per l'esquerra de la pista forestal en direcció a la masia i font de la Cambreta, arribem a una espècie de bassa totalmente congelada des d'on podem veure a la distància les restes d'una masia -molt probablement la de Cambreta- creuem un xicotet filat per al bestiar i iniciem descens buscant el barranc, en aquest tram la senda està poc marcada però seguint pel fons del barranc arribarem a la Font de la Cambreta, a partir d'ací la senda està clarament traçada -encara que nostra inteció inicial va ser baixar per tot el barranc de la Teixera, la senda es divideix suposadament poc després de la font però no vam veure el desviament i decidim continuar per la senda que havíem pres (deixem la senda del Barranc de la Teixera per a una futura escapada)- seguim traçat de la Senda de la Font de la Cambreta que ens porta per la Lloma del Conill -lloma entre els barrancs de la Teixera i la Pegunta- fins l'Ermitori de Sant Joan.
Bassa del barranc de la Teixera

Font de la Cambreta

Font de la Cambreta

Formació de gel en la font

Sender de la Lloma del Conill

Sender de la Lloma del Conill

Àlbum complet de fotos: clic ací

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada