Alfafara, Cova de Bolumini, el Portín, Cava Don Miguel, Refugi Zamorano, El Molí Mató i Penya del Chorro (Serra de Mariola)

Aquesta jornada ens desplacem al municipi d'Alfafara, enclavat als peus del parc natural de la Serra de Mariola. 

Comencen a caminar baix una lleugera pluja, l'inici de la ruta està al costat del Poliesportiu Municipal d'Alfafara, situat damunt de la Font del Tarragó. Des d'allí surt una senda indicada i prou empinada cap a la Cova de Bolumini, situat en l'Alt de la Cova a 1045 m, en el vessant del Barranc del Cantal de la Vila.

Inici de la ruta




Posseeix una entrada de 15 metres d'altura, i es troba orientada a l'oest formant un amplie abric d'aproximadament 30 metres de profunditat. Es tracta d'un jaciment de l'època neolítica, on es poden trobar restes del poblat iber que veurem a pocs metres a dalt de la Cova.

 


Passem per la Cava del Portín, que presenta un diàmetre en forma de *ovalo de 14-18 metres i una profunditat de 9,5 metres, la seua capacitat estimada era de 1910 m³, es pot apreciar la porta per on s'extreia la neu en el NE. Als voltants una mica al Sud del depòsit existeixen les restes de la qual va ser la “caseta del *Nevaters” així com un forn de calç “*calera” en males condicions, que degué ser utilitzada en la construcció de la Cava. Seguidament coronarem el Cim del Portín a 1087 msnm, que ens va oferir vistes espectaculars de tota la serra i de la vall. 

 


Cava del Portín

Des del Cim ens encaminem cap a la Cava de Don Miguel, impressionant Cava per les seues dimensions i els seus grans contraforts que l'assemblen a un castell o fort. Es tracta d'una gelera de grans dimensions, ja que posseeix un diàmetre de 14,50 metres i una profunditat de 10,20 metres el que proporciona una capacitat estimada de 1700 m³. La seua construcció data en la primera meitat del segle XVII, ja que els primers documents relatius a aquesta cava són de l'any 1632. 

 

Des de la Cava, discorrerem pel pulmó de la Serra *Mariola per a acostar-nos al Refugi Zamorà i àrea recreativa del Montblanc. Un curiós refugi d'una sola planta construït en fusta i situat en un entorn natural de gran bellesa. Disposa de menjador, un xicotet lavabo amb lavabo i WC, estufa i dormitori col·lectiu sobre una tarima de fusta. En l'exterior del refugi hi ha un mòdul de lavabos amb dutxes, lavabos i WC adaptats per a discapacitats. També hi ha una zona de focs, taules i zona d'acampada. Després del refugi visitem l'àrea recreativa i Font del *Molí Va matar. Un altre idíl·lic racó de bellesa incomparable, cobert de molses i falagueres. És un exemple de precipitació de carbonats i formació de *tobas calcàries. Seguidament, visitem el punt de *surgencia d'aquesta font, que se situa uns metres aigües amunt, en la *Cova de l'Aigua o Montblanc, des de la qual l'aigua descendeix per uns canalons realitzant tres salts que embelleixen l'arraconada zona recreativa. Després de delectar aquest recòndit paratge, discorrerem per l'ombria de la serra de *Mariola per a visitar el Brollador de la *Cova de la Font. Una *surgencia d'aigua que drena l'aqüífer d'Agres, perquè cobria les necessitats d'ús domèstic del poble d'Alfafara i agrícola dels regants. En els anys 60 del segle XX, a causa del descens de cabal, es va haver d'excavar una galeria d'uns 133 metres que penetrara més en l'aqüífer, drenant més quantitat d'aigua. Des d'aquesta galeria, l'aigua és dirigida per gravetat fins al depòsit nou de proveïment de 462 m³ de capacitat. Mentre que l'altra part de l'aigua, es canalitza a la bassa dels regants situada a uns 30 metres. Finalment, visitarem la Cova i Font de la Penya del Doll, un altre preciós racó que ens va regalar un gran salt d'aigua que cau amb força en èpoques de pluja, i que probablement el nom àrab de "*Alfawara" procedeix d'aquesta penya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada