diumenge, 21 de maig de 2017

Riu Cazuma-Cova l'Aranya

Ruta pel riu Cazuma


Data d'eixida: 21/05/2017
Excursionistes: Inma, Alicia, María, Lola, Juan Carlos, Paco, Emili, Julio, Javi i les gossetes Paff i Tanna
Distància recorreguda: 15,5 Km.
Durada: 4 hores 52 minuts en moviment
Altitud mínima: 329 m.
Altitud màxima: 552 m.
Desnivell positiu acumulat: 296 m.
Dificultat: Fàcil.

Ruta en Wikiloc

https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17966157


Excursió pel riu Cazuma i la Cova l'Aranya

Un dia sense massa calor ens va ajudar a gaudir d'una ruta a la canal de Navarrés i en concret al terme de Bicorp

La ruta comença a la pista forestal que du fins a la Cova de l’Aranya, per agafar-la hem d’estar atents a la senyalització que trobarem un kilòmetre abans d’arribar al poble de Bicorp. Agafem el desvio senyalitzat i continuem uns 5 kilòmetres seguint en tot moment la senyalització de la Cova l'Aranya, trobarem el Restaurant Cazuma (lloc on tenim reservada taula per a menjar), més o menys a un quilòmetre passat aquest hi deixem els cotxes.

Des d'on hem deixat els cotxes seguim la pista uns dos-cents metres fins a localitzar una sendera a l'esquerra que descendeix fins al llit del riu. La sendera s'introdueix de seguida en el cau, fins que tornem a trobar-nos amb el camí no tindrem una senda definida, així que anirem buscant el pas més còmode pel llit.

El riu Cazuma ens va rebre de la millor forma que podia amb una aigua fresca i clara que invitava al bany a cada toll. A l'inici, amb una pujada pel seu cau prou aventurera, caminant entre pedres i plantes aquàtiques anirem sentint el fluir de les aigües entre les roques, a voltes desapareix i apareix per una vessant del llit o per un ull del mateix llit, unes altres requereix fer una xicoteta crimpada per a salvar un toll. El riu està rodejat per vessants coberts de pins i el seu llit entapissat per nombrosos baladres en flor que posen color al verd paisatge primaveral. Seguirem pel llit pedregós del riu Cazuma fins que ens du a una pista forestal, pujant a l'ombra dels pins arribarem a les coves de l'aranya, lloc on poguérem gaudir de les pintures rupestres.
Després d'aquesta visita i ja tornant cap als cotxes vàrem gaudir durant una bona estona del conegut com a "Charco de los Morteros", amb la seva aigua fresqueta i transparent vàrem estar nadant amb els peixets que, acostumats a les persones no pareixia que tingueren gens de vergonya.
Després d'aquest bany continuarem ruta fins als cotxes aprofitant el camí per arreplegar herbes aromàtiques, sobretot pebrella. Ruta curta amb molts al·licients com la pujada pel cau del riu, les coves de l'aranya i el final fresquet amb el bany. Ens va faltar pujar a la gola de Lucino, però per falta de temps no va ser possible. Ho deixem per a una propera visita.
Iniciem la ruta pel cau del riu

Ens obrim camí pel llit del riu entre els baladres

Caminant entre pedres i plantes aquàtiques

Poc després de començar ens trobem amb un primer toll espectacular. Tanna no ho pot evitar i gaudeix del primer bany


Tenin que salvar el toll per una vessant, cadascun ho passa per on millor ho veu

El Cazuma omple el toll  a través d'un tobogan que faria les delícies d'un bany però toca seguir la marxa


Seguim pel fons del llit buscant el pas


Salvant el cau entre el baladreTrobem un pas que cal destrepar


Toll que trobàvem, Tanna que se ficava


Altre toll espectacular

I gossa a l'aigüa


Tobogan amb corba
Crani amb banyes de cabra salvatge, espècie molt abundant per aquests paratges

Tanna gaudint d'un bany en aigües cristal·lines

I un altre toll que convida al bany


Arriba un moment que trobem un camí a un costat del llit, a partir d'ací seguirem per la pista


A partir d'ací, seguim les senyals direcció cova de l'Aranya, la pista ascendeix en fort pendent

Escena de cérvols en un dels abrics de la cova de l'Aranya.

Anem justs de temps i decidim no anar fins a la Gola de Lucino i iniciar la volta passant pel toll Los Morteros, desfem part del camí i ens desviem per una pista a la nostra esquerra fins que localitzem un pal indicador cap al toll

Des d'ací baixem novament al llit del barranc per un sender

La sendera ben marcada transcorre al costat del llit del riu

Arribats al toll Los Morteros ens donem un merescut bany. L'aigua està algo fresca però gaudim el moment

Des d'ací solament queda seguir senda llit a baix fins a arribar de nou a la pista forestal en el paratge de la sèquia dels moros. La pista transcorre paral·lel al barranc que hem recorregut ara riu avall fins al lloc de partida.


Àlbum completHem gaudit d'una magnífica ruta. Ha sigut tot un plaure tornar a aquests paratges i l'única cosa que trobe a faltar és veure les tortugues que vaig observar la primera vegada que vaig venir per ací al riu Frayle, espere que solament siga cosa de l'estació.
Bé, ens queda una per a acabar la temporada, una similar doncs ens anem al riu Lucena el 4 de juny per a fer la Ruta dels Molins d'Aigua.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada