ALT DE LA CAÇOLETA (SERRA DE XIVA)

CIRCULAR PER LA SERRA DE XIVA PUJANT A L'ALT DE LA CAÇOLETA


Data d'eixida: 04/02/2018
Excursionistes: Inma, Carmen, María, Antonio, Jose, Emili, Julio, Joan, Javi i les gossetes Paff i Tanna
Distància recorreguda: 9,68 Km.
Durada: 3h 50min
Altitud màxima: 894 m.
Altitud mínima: 474 m.
Desnivell positiu acumulat: 543 m.
Dificultat: Fàcil.

Ruta en Wikiloc
 

Circular per la Serra de Xiva - Alt de la Caçoleta (894 m)

La Serra de Xiva és l'alineació muntanyenca que va de l'alt de la Caçoleta a Marjana. A través d'aquesta vall alta, enllaça amb el massís de Santa María i la serra d'Enmig i s'interromp de forma abrupta pel canó del riu Reatillo.

No fa molt vam estar per ací pujant a l'alt de Santa Maria (1.138 m) a proposta del nostre bon amic Joan en el seu repte de pujar a tots els sostres comarcals del País Valencià, aquest l'és de la Foia de Bunyol.


La ruta proposada per a aquesta ocasió és pujar a l'alt de la Caçoleta. El pronòstic metereològic es va complir, és per açò que el dia anterior hi va haver intercanvi de correus però la decisió era ferma, tan sol un xicotet canvi d'hora d'eixida i allí estàvem, a les 9 del matí en el punt de trobada en Benimaclet a uns 7° de temperatura i plovisquejant. Sortim puntuals i arribem amb els vehicles en poc temps al punt de partida de la ruta al costat d'un cartell del Paratge Natural Municipal Serra de Xiva en la confluència del barranc de la Parra amb el barranc Gran, contínua plovisquejant i la temperatura ara és de 5°. Ben abillats amb roba d'abric i impermeables vam començar a caminar.

Creuant el barranc Gran
 
Pujem per una pista que transcorre paral·lela al barranc

Descendim per la pista asfaltada uns metres per creuar el barranc Gran i seguir una pista que puja paral·lela al barranc, a uns 200m arribem a la font del Tendero, un complex de pou, font i abeurador que veurem a la nostra esquerra. La pista continua i finalitza al costat d'un desviament on hi ha un pal senyalitzador, prenem el desviament de la dreta -l'altre és camí de tornada- que ens porta a uns camps de cultiu i després d'ells continua un camí que passa al costat d'una casa a ruïnes.




La senda ascendeix envoltant el Caçoleta pel vessant esquerre, passarem al costat de curioses formacions rocoses, a més comença a entrar boira que li dóna encara si pot un aspecte més fantàstic, el camí ens condueix fins a un xicotet barranc que acaba al coll de la Caçoleta on connectem amb una pista pel qual transcorre el PR-CV300 al costat d'un pal indicador i un panell amb informació.









Una vegada a la pista som al Camí Natural Túria-Cabriel, seguim la marxa per la dreta i en uns 400 metres ens sortim del PR per un desviament que prendrem de nou a la dreta. Només ens queda l'últim esforç per culminar en l'ampli Alt de la Caçoleta.




Des de l'alt del cim del Caçoleta es tenen unes magnífiques vistes però a nosaltres ens embolica la boira i a més som recompensats amb aiguaneu, almenys per hui l'hivern ha arribat a aquest racó. Un parell de grans fites hi ha en l'alt, el seu significat ho ignorem doncs cap d'elles es troba al capdamunt, tal vegada servisca com la Torre Lassus de Salarons a Ordesa, marcar els límits d'una antiga parcel·la?


 

Tornem a baixar pel mateix lloc fins al coll deixant a la nostra esquerra la senda per la qual hem accedit, seguim pel PR (senda del Mal Viatge) en direcció al pic Herbes, delatat per una torre de vigilància d'incendis que amb la boira no veiem.

Després del coll i sense arribar a pujar al pic Herbes, ens desviem per una senda que trobem a la nostra esquerra, aquesta té en el seu començament un pal senyalitzador GR 233 Collado Cabra-Buey a Fte. Enebro. En ràpid descens i en poc més de 200 metres, arribem al desviament per a accedir a la font de la Cabra. No trobem la necessitat de desplaçar-nos fins a ella i seguim el descens.







La senda ens porta finalment fins al barranc Gran on trobem algunes cases al costat d'un pal senyalitzador i en les proximitats de la Font del Enebro a la qual tampoc ens desplacem i seguim camí. Ara ens desplaçarem durant uns 700 metres on deixarem definitivament l'asfalt i ens endinsarem pel llit del barranc per recórrer per dins prop d'1 km., moment en què ens desviem a l'esquerra per a eixir d'ell i ascendir a trobar la bifurcació dels inicis de l'excursió.




Ruta circular sense complicacions tècniques i amb un xicotet tram de ascens en la primera part del recorregut. Es passa per les proximitats de tres fonts encara que és molt probable trobar aigua en solament una d'elles, la del Enebro. Les vistes de la zona diuen que són espectaculars, mirador natural cap a la comarques de l'Horta.


Ara ens queda la part gastronòmica, hem reservat taula en un restaurant de Xiva, ens van a delectar amb les seues proposades culinàries, amb menús en el qual podem trobar tot tipus de paelles a més d'originals entrants, podran amb els paladars més exquisits de la Colla?

Aquesta setmana contínua nevant pels voltants, tal vegada isquem a trepitjar neu, ja us contaré.
Fins prompte, ens veiem en la pròxima eixida, una interessantíssima ruta per nostra volguda i propera Calderona i que tenia molt oblidada, una proposta que passa per pujar a set cims.

Ànim! ens veiem.



Àlbum complet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada