diumenge, 11 de juny de 2017

Escapada al Cadí - Els Empedrats

 

ELS EMPEDRATS (Serra del Cadí), diumenge 11 de juny de 2017

Ruta circular Bullidor de la Llet-Els Empedrats-Refugi Sant Jordi-Cap de la Boixassa-Dou del Bastareny

Arrepleguem tendes i equip i ens anem a desdejunar al bar del càmping, hui isc amb pantalons llargs ja que ahir em van crivellar els mosquits.

Ens acomiadem de la gent del càmping i ens desplacem per carretera fins a Bagà, trobar el camí dels empedrats es fa complicat i ens fa donar diverses voltes per la població fins a localitzar l'entrada a aquest. Una vegada localitzat el camí no té pèrdua i en pocs minuts arribem al punt de partida, l'Hostalet - Cal Cerdanyola.
Camí ben fressat que segueix el curs del torrent
Torrent de la Font del Faig
Comencem la caminada passant a l’altra banda del torrent pel pont per omplir cantimplores en la Font Nostra, seguint indicacions continuem a mà dreta on hi ha l’Hostalet. Prenem direcció als Empedrats per un preciós camí que segueix pel marge del Torrent de la Font del Faig. Anem pujat fins arribar un pal indicador i prenem un corriol a mà esquerra per travessar tot seguit el torrent. Després d’un breu pendent arribem. El Bullidor de la Llet és una espectacular font natural que brolla d'entre una fissura que hi ha en una gran paret de roca calcària. Cal remarcar que el brollador és espectacular en èpoques plujoses i de desglaç, però queda completament sec durant alguns períodes de l'any.
Torrentera del Bullidor de la Llet
Espectacular tobogan que forma el torrent junt al Bullidor
Bullidor de la Llet
Tornem al camí i seguint la senda torrent amunt hi trobem les majestuoses parets dels Empedrats. Mentre anem pujant pel gorg cal traspassar diversos cops el torrent i trobarem salts d'aigua.
Prompte trobarem la gorja d’Escriu, es tracta d’un indret d’una gran bellesa on el camí es manté enlairat sobre el riu que salta i llisca entre les roques. Seguint la senda passarem per la font d'Escriu que es troba junt l’encreuament del torrent amb una pista, el camí de Gréixer.
Passarel·la de fusta

Congost d'els Empedrats
Cal travessar en diferents moments el torrent
Travessant el paratje dels Empedrats

El torrent fa diversos salts entre ells destaca aquesta cua de cavall

Just abans  d'arribar al refugi en una petita balma sota un gran pollancre trobem una font. Continuem i arribem finalment al refugi de Sant Jordi (1.561 m.) -enllaç amb el GR 107 (Camí dels Bons Homes)- on ens posem esmorzar per recuperar forces.
Prats arrivant al refugi
Refugi de Sant Jordi

Desfent un poquet de camí  i passant per la font, seguim la senda que puja amb fort pendent i al poc en una cavitat de la paret tobem la Font del Faig, seguim fins a creuar la cinglera pel Pas de la Boixassa (1.633 m.), des de ací podem veure el Cap de la Boixassa encimbellat a l’altra banda de la Vall de Galligan. Envoltem la part superior de la vall, deixant a mà dreta el camí que ix a la Collada de Galligan. Continuem i per l'altra vessant caminem sota parets verticals, travessant alguna tartera, per guanyar finalment la carena de la Boixassa (1.694 m.). Gaudim de molt bones vistes, la Serra d’Ensija, el Pedraforca, el Moixeró, Penyes Altes, Tossa d’Alp, etc. Comencem a baixar per la Solana de la Boixassa mentre admirem el Pedraforca que va desapareixent de les nostres vistes a mida que baixem, el sol està pegant molt i travessar aquesta zona fa que les gossetes Tanna i Paff patisquen, anem parant i hidratant a cada xicoteta ombra que trobem.

Font del Faig
Pas de la Boixassa (1.633 m.), al fons la Collada de Galigan
Cinglera de la Boixassa
Pedraforca vist des de la carena de la Boixassa
Panoràmica cap al Moixeró (2.083 m)
Solana de la Boixassa i al fons el Pedraforca
Arriben a la Collada de la Pelosa, ací comença una pista forestal en forta baixada en zig-zag.  Cal anar en compte ja que pocs metres passada la bassa hi ha un sender que se’n va cap a l’esquerra, aquest és una alternativa per a tancar l'excursió doncs ens conduiria per Emprius fins al lloc de partida, nosaltres seguirem la pista.
Solana de la Boixassa i la vall del riu Bastareny
Camí cap a el Salt de Murcurols
Passem pel mas de Monnell, després d'aquest queda una corba més i uns pocs metres després localitzarem a la nostra dreta el desviament cap al Salt de Murcurols. la sendera s'introdueix en el llit del rierol, tenim una bona excusa per a desviar-nos uns metres i ficar-nos en el riu, el sol queia a plom i la Solana, solana ha segut. Les gosses xipollegen i es tomben en el rierol. Passat una estona tornem seguint el torrent fins a la cascada. El Salt de Murcurols té uns 20 m. d'alçada i a través del temps ha creat una curiosa formació calcària.
Salt de Murcurols
Salt de Murcurols
Tornem a la pista, i a uns 800 m. trovarem passat el pont a mà dreta el Salt la Dou del Bastareny i després d'una petita pujada seguirem per un camí que va paral·lel al torrent i a pocs metres veurem el naixement, la gran paret de roques per on brolla l'aigua des de l'interior de la muntanya és espectacular, és un paratge natural de gran bellesa que no deixarà a ningú indiferent.
Salt La Dou del Bastareny
Torrent de La Dou del Bastareny
Surgències de La Dou del Bastareny

Tornem a la pista, la seguim i arribem al punt d’inici donant per acabada la ruta.
Salut i fins la propera. Ruta a wikiloc:
Data d'eixida: 11/06/2017 
Excursionistes: María, Julio, Javi i les gossetes Paff i Tanna
Distància recorreguda: 15,71 Km.
Altitud mínima: 904 m.
Altitud màxima: 1.695 m.
Desnivell positiu acumulat: 1.162 m.
Dificultat: Fàcil

Galeria de fotos


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada