dissabte, 10 de juny de 2017

Escapada al Cadí - El Pedraforca (2.509 m)

A proposta de Julio i Maria m'he unit a ells i ens hem anat el cap de setmana del 10 i 11 de juny al Cadí per a pujar el primer dia al Pedraforca i realitzar l'endemà una excursió per l'entorn dels Empedrats.

PEDRAFORCA (2.509 m), dissabte 10 de juny de 2017

Partim del Càmping Mirador del Pedraforca, són la 08,00h., ens fem un desdejuni en la cafeteria i partim, seguim la crta. B-400 i després de passar per la població de Saldes trobarem un indicador a la dreta on diu "Refugi Lluís Estasén" i "Mirador del Gresolet", lloc on deixem el cotxe. Estacionar ací resulta una mica complicat a aquestes hores, hi ha una gran quantitat de vehicles. Deixem el cotxe carretera a baix i anem en búsqueda de l'inici del camí que parteix des d'un punt proper al pàrquing del mirador.

El Pedaforca és un dels cims més emblemàtics de Catalunya. La seva original silueta és ben visible des de la carretera d'accés i ens començarà a donar una idea de la seva descomunal enforcadura i els canals "tarteras" que separa els seus dos pics principals o Pollegons.

El Pedraforca vist des del càmping Mirador del Pedraforca

Comencem la ruta des del Gresolet i pugem pel camí indicat pel bosc de pi roig i negre fins al refugi Lluís Estasén, el dia es presenta amb previsió d'aclarit i amb altes temperatures. Arribats al refugi, anem a la búsqueda de la font per a omplir les cantimplores. El camí d'ascens comença darrere del refugi. 

Pujant des del gresolet cap al refugi
Arrivant al refugi Lluís Estasen
Hi ha un pal indicador amb senyals blanques i grogues. Seguim aquest per una sendera amb poc pendent, travessarem 3 xicotets canals que s'ajunten vall a baix formant el canal del Riambau.
Travessant un dels canals Riambau
Riera del Gresolet

Poc després comencen les fortes pendents, per un camí molt ben definit continuem en direcció oest buscant la Canal del Torrent de Gerdera.
Aconseguit el canal pel qual discorre un xicotet rierol que serveix perquè Tanna i Paff -les gosses que ens acompanyen en l'ascensió- reposen líquids, el camí contínua cap a la nostra esquerra en sentit sud-oest seguint el propi canal pel seu costat esquerre.


Canal del Torrent de Gerdera
Coll del Verdet
Canal del Torrent de Gerdera

Gòsol des del Coll

Canal del Torrent de Gerdera des del Coll
Arribem al Coll i continuem per l'esquerra seguint la cresta, al llarg d'ella haurem de fer diverses grimpades i destrepes, bastant vertical en alguns punts però amb bons agarres i en algun pas amb cordes instal·lades.
És en la primera de les grimpades on un grup que va per davant té un accident, una pedra solta ha impactat en una xica -li ha colpejat a l'altura del muscle, està amb el seu grup i la pròpia xica ha cridat a l'assistència en muntanya-.
Veient que la situació està controlada continuem amb la grimpada i és ací on les gosses necessitaran de la nostra ajuda per a salvar alguns passos.

Acostant-nos a la zona de grimpades

Canal de la 1a crimpada cap amunt

Canal de la 1a crimpada cap avall

Primer cim de la carena (2.437m.), al fons el Pollegó Superior

Primer destrepe

Segona zona de crimpades

Baixant del segon cim de la carena (2.487m.)
Finestra entre el segon cim i el Pollegó Superior

Zona de crimpada del Pollegó Superior

Cim del Pollegó Superior (2.509m.)

Jo i la Paff
Panoràmica 360°
Panoràmica 360°

El cim és ampli i encara que està replet de muntanyencs hi ha lloc per a asseure't i gaudir, a pesar que la previsió era de fortes temperatures hem tingut un magnífic dia mitjà cobert amb núvols alts que ens han lliurat d'estar exposats al sol en tot moment i al mateix temps aqueixos núvols alts ens han permès gaudir de magnífiques panoràmiques, açò sí, les valls es veien amb calitja.

Mentre estem en el cim escoltem l'helicòpter de rescat que es dirigeix suposadament a assistir a la xica accidentada i així un parell de vegades -més tard en el refugi a Maria li han comentat que han hagut de fer un parell de rescats-.

Hem menjat, reposat les energies i fetes les fotos corresponents, iniciem camí de descens en búsqueda de l'Enforcadura.


Baixant del Pollegó Superior cap a l'Emforcadura

Arrivant a l'Enforcadura, el Pollegó Inferior al fons

Tartera de Gòsol

Vista des de l'Enforcadura

Tartera del Pedraforca o de Saldes i Paff

La gossa Tanna obrint pas
Baixem la tartera per una sendera reforçada amb troncs i malles de pedra que pretén ajudar a la formació de matoll que subjecte de forma natural la pedra solta. Es pot baixar i així ho van fer alguns grups per la pedrera que hi ha en el canal central.

La tartera i l'EnforcaduraArribats al final de la tartera és inevitable baixar un tram pel mig d'aquesta, ara el camí gira direcció nord en lleuger descens travessant bosc de pi fins al refugi de Lluís EstasénRefugi Lluís Estasén
Arribats al refugi prenem unes cerveses en la prada que hi ha davant de l'edifici, hi ha prou gent, uns que han fet el cim com nosaltres, uns altres que han estat d'escalada i uns altres que pugen de passeig des del mirador. Ha sigut un magnífic dia i no hi ha pressa, el moment bé es mereix la cervesa freda i una picaeta.


Ruta a wikiloc:
https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18213621


Data d'eixida: 10/06/2017 
Excursionistes: María, Julio, Javi i les gossetes Paff i Tanna
Distància recorreguda: 8,16 Km.
Altitud mínima: 1.551 m.
Altitud màxima: 2.509 m.
Desnivell positiu acumulat: 1.109 m.
Dificultat: Moderat

Galeria de fotos


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada